Bajban a cseresznyeültetvényesek és a málnatermelők


Cseresznyéből a kedvezőtlen időjárás miatt lesz kevesebb - emiatt drágábban – idén a piacokon. A jóízű magyar málna azonban a jelentős kézi munka igénye miatt szorult ki a gyümölcstermelésből.

A KSH adatai szerint Magyarországon összesen 2898 hektáron termesztenek cseresznyét. Az előző években a cseresznyetermés 9,4–11,3 ezer tonna között mozgott. Szakértők szerint az idén 20 százalékos lehet a kiesés a húsvét utáni fagyok, a fagykár, valamint a szokásosnál nagyobb mértékű természetes gyümölcshullás következtében.

 

 

Végleg eltűnhet a magyar málna is. Az elmúlt két és fél évtizedben megszűnt a málnaültetvények több mint 90 százaléka, ma már alig néhány száz hektáron foglalkoznak a rendkívül munkaigényes gyümölcs termesztésével. A korábbi, 25 ezer tonnát is meghaladó éves termelés jelentős része ipari célra ment, ez azóta megszűnt Magyarországon, s csupán friss áruként értékesítik gyümölcsüket a piacra termelők. A fagyasztott málna importból kerül a hazai boltokba.

A legnagyobb probléma, hogy bár a magyar málna zamata elismerten kiváló, nem korszerű fajták alkotják az ültetvényeket, illetve hogy a málna számára nem kedvező a hazai klíma. Idén is jelentős fagykárokat szenvedett a gyümölcs, és a nyári kánikulát sem bírja, ami miatt gyengébb minőségű a termés. A termésátlagok is jóval a gazdasági megtérülést jelentő 10 tonna körülii hektáronkénti hozam alatt vannak.

 


MTI

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra
1