Amikor a dúsító anyag magasabb tojástartalom képzetét kelti


A NÉBIH terméktesztjében a tojásos száraztésztákat, azon belül is a csigatésztákat vizsgálták. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: „A száraztészta a jelen irányelv egyes termékcsoportjaiban meghatározott anyagok felhasználásával, keveréssel, gyúrással, formázással és szárítással előállított élelmiszer. A termékek különböző formában (aprótészta, szálastészta) a végső fogyasztóhoz csomagolva kerülnek.”

A Szupermenta terméktesztjén vizsgált csigatészták között volt tojásos száraztészta, tojásos durum száraztészta, illetve házi jellegű tojásos száraztészta is. Az irányelv mindhárom típus esetében  felhasználható összetevőként a tojás és ivóvíz mellett tésztagyártásra alkalmas gabonaőrleményt (közönséges búza, durum búza, tönkölybúza) határoz meg.

 

Szintén érdekes az ízesítő- és dúsítóanyagok meghatározása is, melyek olyan anyagok, amelyek a termék jellegét, élvezeti értékét javítják (pl. paraj, paradicsom stb.). Az irányelv hangsúlyozza azonban, hogy a tojásos száraztészták esetén a felhasznált dúsítóanyag(ok) nem eredményezheti(k) a végső fogyasztóban magasabb tojástartalom képzetét.

 

Az irányelvben meghatározott megnevezéssel rendelkező száraztésztáknak meg kell felelniük az irányelvben rögzített minőségi követelményeknek is. Érzékszervi jellemzőket tekintve a külső megjelenés, a szín, az illat, az íz és az állomány meghatározó. Míg fizikai, kémiai jellemzők szempontjából a szétfövés mértéke, a nedvességtartalom, a savfok és a tojással készült termékek esetében a tojástartalom lehet fontos minőségi mutató.


NÉBIH

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra
1