Nagy sültkrumpli-teszt


Napjaink egyik legkedveltebb ételei között tartják számon a bő zsiradékban sült burgonyát. Szinte valamennyi gyorsétkezde kínálatában megtalálható. A Szupermenta legújabb terméktesztjén ezúttal négy gyorsétteremlánc üzletében vizsgálódott. A McDonald's, a Burger King, a Kentucky Fried Chicken és a Belfrit is átment a vizsgán.

Egy helyen sem sütöttek magyar kumplit

Három helyszínen használnak gyorsfagyasztott, elősütött hasáb vagy szalmaburgonyát (Burger King, KFC, McDonald’s), melyet szigorú belső szabályozás mellett sütnek és tárolnak. A negyedik helyen pedig elősütött alapanyaggal dolgoznak. Az ellenőrzések idején egyik üzletben sem magyar előállítású burgonyát használtak fel.

 

Poláros komponens

Túlhevítés hatására, égett élelmiszerrészecskék felhalmozódásakor, és az elhasznált sütőzsiradék újra használatakor – azaz szabálytalan használat során – a sütőzsiradékban káros anyagok, úgynevezett poláros komponensek képződnek. Ez nem haladhatja meg az összes zsiradék 30 százalékát. (Ami e sorok szerkesztőjének soknak tűnik.)

 

A Belfritben kérdezik csak, hogy sózva kéri-e a vendég

A megsült burgonyát közvetlenül sütés után kézi szórással megsózzák. A készre sütött burgonyákat megfelelő hőmérsékleten tartják. Belső szabályzás alapján a sütést követő 7 percig adhatják ki a fogyasztónak, ezt követően az esetleges „maradékot” leselejtezik.

 

Nem a legnagyobb a legjobb, és nem a legsósabb a legrosszabb

A legkedveltebb sültkrumpli a Burger Kingé lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald’s terméke végzett. A sort a KFC zárta.

 


NÉBIH

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra
1